Tworzenie receptur, produkcja i wprowadzanie kosmetyków do sprzedaży
Tworzenie receptur, produkcja i wprowadzanie kosmetyków do sprzedaży
Tworzenie receptur, produkcja i wprowadzanie kosmetyków do sprzedaży
- Tworzenie receptur, produkcja i wprowadzanie kosmetyków do sprzedaży
Miejsce: Warszawa
Adres: ul. Aleje Jerozolimskie 81 lok. 7.10. Budynek Central Tower (dawna nazwa Orco)
Numer szkolenia: M/22.01.2018/WI
Termin: 22.01.2018
Czas trwania: 1 dzień 10:00-16:00
Cena: 720 zł/osoba (UWAGA! Szkolenie jest dofinansowane dla studentów studiów I i II stopnia do 25 roku życia. Cena kursu z ważną legitymacją studencką to 620 zł ! Proszę wpisać w kodzie rabatowym "studentGMP")
Cena szkolenia dodatkowo obejmuje:
- Materiały dydaktyczne w formie papierowej
- Przerwy kawowe
- Świadectwo w języku polskim
Termin zapisu: do 15.01.2018
CELE SZKOLENIA
-zapoznanie uczestników z obowiązującymi przepisami prawnymi w zakresie wprowadzania na rynek kosmetyków,
-udzielenie praktycznych wskazówek w zakresie recepturowania kosmetyków oraz prowadzenia procesów technologicznych na skalę produkcyjną,
-zapoznanie uczestników z głównymi grupami kosmetyków oraz charakterystycznych dla nich surowców kosmetycznych,
-identyfikacja oraz rozwiązywanie wybranych problemów technologicznych.
ADRESACI SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do osób, które planują samodzielne tworzenie receptur i produkcję kosmetyków, a także dla technologów kosmetyków, pracowników działu marketingu i R&D, odpowiedzialnych za tworzenie receptur, wdrażanie kosmetyku na produkcję, wprowadzanie nowych technologii wytwarzania produktu.
Program szkolenia
1. PRAWO KOSMETYCZNE
-Ustawa o kosmetykach - podstawowe pojęcia i definicje.
-Kategorie kosmetyków.
-Wymagania bezpieczeństwa.
-Ustawowe zakazy.
-Testy na zwierzętach.
-Prawidłowe oznakowanie kosmetyków.
-Produkty z pogranicza, kosmetyki naturalne/eko.
2. WDROŻENIE KOSMETYKU DO OBROTU
- Notyfikacja w systemie CPNP.
- Raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego.
- Wymagane badania kosmetyków.
- Obowiązki producentów i dystrybutorów kosmetyków, wynikające z rozporządzenia 1223/2009/WE.
-Zmiany w prawie kosmetycznym – co nas czeka w 2017?
3. PROJEKTOWANIE RECEPTUR
-Inspiracja.
-Dobór surowców i dystrybutorów.
-Skład produktu.
-Recepturowanie.
-Koszty wdrożenia kosmetyku do obrotu oraz szacowanie kosztów produkcji.
-Możliwe zagrożenia na etapie projektowania receptur i sposoby zapobiegania im.
4. PRZENIESIENIE PRÓB ZE SKALI LABORATORYJNEJ NA SKALĘ PÓŁTECHNICZNĄ (TZW. SCALE-UP)
-Przeniesienie parametrów z laboratorium na większą skalę.
-Punkty kontrolne masy kosmetyków podczas zmiany skali.
-Niezbędne obserwacje i badania masy kosmetyków.
-Możliwe zagrożenia podczas przenoszenia receptury na skalę półtechniczną i sposoby zapobiegania im.
5. PRODUKCJA MASY
-Wymagania dotyczące surowców, urządzeń oraz pracowników produkcyjnych.
-Formulacja – specyfika masy w zależności od rodzaju stworzonej receptury.
-Planowanie metod produkcji.
-Dobór urządzeń produkcyjnych pod kątem wykonywanej formulacji.
-Reologia wytwarzanej masy kosmetycznej a rodzaj mieszalnika.
-Proces konfekcji i rola opakowań.
-Kontrola jakości.
-Zagrożenia na etapie produkcji masy kosmetycznej w skali makro i zapobieganie im.
6. PRZEGLĄD PODSTAWOWYCH GRUP KOSMETYKÓW
-Surowce charakterystyczne dla danej grupy kosmetyków.
-Formy fizykochemiczne kosmetyków.
-Sposób prowadzenia procesów wytwarzania mas kosmetycznych w zależności od typu formulacji.
-Zagrożenia i punkty krytyczne podczas produkcji poszczególnych typów kosmetyków.
7. STABILNOŚĆ KOSMETYKÓW
-Testy stabilności kosmetyków.
-Identyfikacja problemów charakterystycznych dla danej grupy produktów kosmetycznych i zapobieganie im.
22-22.01.2018
- Warszawa