Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
- Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
Miejsce: Warszawa
Adres: ul. HOŻA 66/68 (3 piętro)
Numer szkolenia: J/22.11.2018/WI
Termin: 22.11.2018
Czas trwania: 1 dzień 10:00-16:00
Cena: 820 zł/osoba (UWAGA! Szkolenie jest dofinansowane dla studentów studiów I i II stopnia do 25 roku życia. Cena kursu z ważną legitymacją studencką to 720 zł ! Proszę wpisać w kodzie rabatowym "studentGMP")
Cena szkolenia dodatkowo obejmuje:
- Materiały dydaktyczne w formie papierowej
- Przerwy kawowe
- Świadectwo w języku polskim
Termin zapisu: do 15.11.2018
CEL SZKOLENIA : Zdobycie wiedzy z zakresu tworzenia formuły kosmetyku, opracowania etykiety, przygotowania dokumentacji do badań oraz przeniesienie skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną.
ADRESACI SZKOLENIA:
-Osoby początkujące w technologii tworzenia kosmetyków,
-Osoby, które chcą rozpocząć własną produkcję kosmetyków,
-Osoby pracujące w firmach produkcyjnych w działach badawczo-wdrożeniowych oraz kontroli jakości,
-Osoby zainteresowane tematyką tworzenia kosmetyków.
Program szkolenia:
1. Historia powstawania kosmetyków:
- światowe firmy kosmetyczne - historia powstania,
- wizjonerzy mający znaczący wpływ na rynek kosmetyków.
2. Inspiracje do tworzenia kosmetyku:
- określenie grupy docelowej dla tworzonych serii produktu,
- aktualne trendy rynkowe (nowości, trendy kosmetyczne, kosmetyki naturalne).
3. Recepturowanie:
-Wybór składników oraz dystrybutorów,
-kosmetyczna chemia nieorganiczna i organiczna (kompozycje zapachowe, barwniki,itp.),
-funkcje wybranych składników kosmetycznych (omówienie dokumentacji wybranych surowców),
-zasady opracowania formulacji kosmetycznych (produktów myjących oraz pielęgnacyjnych),
-zagrożenia na etapie tworzenia formulacji i sposoby ich zapobiegania,
-wpływ składu kosmetyków na jego działanie.
4. Kalkulacja finansowa nowopowstałego produktu:
-rentowność wdrożenia i produkcji nowego kosmetyku.
5. Przygotowanie kosmetyku do wprowadzenia na rynek:
-przygotowanie dokumentów przy wprowadzaniu kosmetyku na rynek,
-badania obowiązkowe vs dobrowolne podczas wprowadzania kosmetyku na rynek,
-metody weryfikacji składu gotowego produktu,
-wymogi tworzenia etykiet.
6. Przeniesienie skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną:
-najczęstsze błędy podczas pierwszej produkcji masowej,
-etapy produkcji oraz wymagania dotyczące surowców i maszyn,
-dobór odpowiedniego sprzętu do produkowanej masy,
-nadanie numeru partii, numeru serii.
7. Kontrola jakości:
-kontrola jakości surowców, opakowań, półproduktów, produktów luzem,
- zwalnianie produktu gotowego do sprzedaży,
-najważniejsze badania kontroli jakości (stabilność, kompatybilność, badanie czystości mikrobiologicznej),
-walidacja metod badawczych według wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania,
-wymagania dotyczące personelu, pomieszczeń,
-proces wytwarzania kosmetyków przy zachowaniu najwyższej higieny (procesu, pracowników, dezynfekcja),
-nadzór nad sprzętem kontrolno - pomiarowym,
-nadzór nad odczynnikami i materiałami pomocniczymi,
-przykład opracowanej specyfikacji jakościowej (specyfikacja fizykochemiczna ,mikrobiologiczna surowców i wyrobu gotowego)
22-22.11.2018
- Warszawa