Badania mikrobiologiczne produktów kosmetycznych w świetle aktualnych wymagań prawnych
Badania mikrobiologiczne produktów kosmetycznych w świetle aktualnych wymagań prawnych
Badania mikrobiologiczne produktów kosmetycznych w świetle aktualnych wymagań prawnych
- Badania mikrobiologiczne produktów kosmetycznych w świetle aktualnych wymagań prawnych
Miejsce: Warszawa
Adres: ul. Aleje Jerozolimskie 81 lok. 7.10. Budynek Central Tower (dawna nazwa Orco)
Numer szkolenia: M/24.05.2019/WI
Termin: 24.05.2019
Czas trwania: 1 dzień 10:00-16:00
Cena: 820 zł/osoba (UWAGA! Szkolenie jest dofinansowane dla studentów studiów I i II stopnia do 25 roku życia. Cena kursu z ważną legitymacją studencką to 720 zł ! Proszę wpisać w kodzie rabatowym "studentGMP")
Cena szkolenia dodatkowo obejmuje:
- Materiały dydaktyczne w formie papierowej
- Przerwy kawowe
- Świadectwo w języku polskim
Termin zapisu: do 17.05.2019
Cele szkolenia:
- zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresie zapewnienia jakości i kontroli w produkcji kosmetyków
- zdobycie wiedzy z zakresu metodologii badań mikrobiologicznych w świetle norm ISO dedykowanych do kontroli kosmetyków
Adresaci szkolenia: Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów branży kosmetycznej, pracowników działów jakości i zapewnienia jakości oraz wszystkich innych osób zainteresowanych problematyką i metodologią badania czystości mikrobiologicznej kosmetyków wg norm ISO.
PROGRAM SZKOLENIA:
1.Omówienie wymagań jakościowych dla kosmetyków zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego WE 1223/2009.
- ogólne wymagania jakie musi spełniać producent
- kategoryzacja kosmetyków i związane z tym wymagania mikrobiologiczne
2. Przegląd dostępnych wymagań mikrobiologicznych dla produktów kosmetycznych
- prezentacja projektów zmian dokumentów związanych z kontrolą jakości
- inne metodyki badawcze wykorzystywane w kontroli jakościowej kosmetyków
3. Metodologia badania czystości mikrobiologicznej kosmetyków
- szczegółowe omówienie dostępnych metodyk badawczych opartych normach ISO
4. Charakterystyka drobnoustrojów patogennych najczęściej powodujących zakażenie kosmetyku podczas procesu produkcyjnego
- przegląd typowych patogenów i ich negatywne skutki jakie powodują w kosmetyku
5. Źródła skażenia produktu kosmetycznego i jego dalsze konsekwencje dla konsumenta
- wpływ jakości surowców na bezpieczeństwo wyrobu gotowego
6. Podsumowanie i dyskusja
24-24.05.2019
- Warszawa