Bezpieczeństwo żywności w praktyce - system HACCP/GMP/GHP
Bezpieczeństwo żywności w praktyce - system HACCP/GMP/GHP
Bezpieczeństwo żywności w praktyce - system HACCP/GMP/GHP
- Bezpieczeństwo żywności w praktyce - system HACCP/GMP/GHP
Miejsce: Warszawa
Adres: ul. Aleje Jerozolimskie 81 lok. 7.10. Budynek Central Tower (dawna nazwa Orco)
Numer szkolenia: M/18.03.2020/WI
Termin: 18.03.2020
Czas trwania: 1 dzień 10:00-16:00
Cena: 890 zł/osoba (UWAGA! Szkolenie jest dofinansowane dla studentów studiów I i II stopnia do 25 roku życia. Cena kursu z ważną legitymacją studencką to 790 zł ! Proszę wpisać w kodzie rabatowym "studentGMP")
Cena szkolenia dodatkowo obejmuje:
- Materiały dydaktyczne w formie papierowej
- Przerwy kawowe
- Świadectwo w języku polskim
Termin zapisu: do 11.03.2020
Cele szkolenia:
- zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności
- przedstawienie zasad tworzenia dokumentacji HACCP
- zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie metodyki analizy zagrożeń oraz oceny ryzyka w obszarach produkcji żywności
- zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności
- przedstawienie zasad tworzenia dokumentacji HACCP
- zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie metodyki analizy zagrożeń oraz oceny ryzyka w obszarach produkcji żywności
Adresaci szkolenia: Szkolenie skierowane jest do:
- pracowników działów jakości oraz zapewnienia jakości
- osób odpowiedzialnych za wdrożenie systemów bezpieczeństwa żywności opartych na HACCP
- osób zainteresowanych tematyką szkolenia.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Akty prawne – zarys prawa żywnościowego dotyczącego bezpieczeństwa i jakości żywności
2. Systemy zapewnienia jakości w żywności a systemu HACCP wg ISO 22000
3. Rodzaje zagrożeń w sektorze spożywczym
- biologiczne,
- fizyczne,
- chemiczne
4. Schemat działań podczas tworzenia systemu HACCP według ISO 22000
- etapy budowania dokumentacji
5. Korzyści i trudności wynikające z wdrożenia systemu
- przykłady najczęściej występujących nieprawidłowości
6. Praktyczne zasady funkcjonowania sytemu HACCP
- opracowanie przykładowej analizy zagrożeń na wskazanych bądź własnych przykładach (ćwiczenia praktyczne)
7. Dyskusja, podsumowanie
18-18.03.2020
- Warszawa