Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
- Recepturowanie, produkcja i kontrola jakości produktów kosmetycznych
Szkolenie na żywo w wersji online (webinar)
Numer szkolenia: B/22.02.2021/WI
Termin: 22.02.2021
Czas trwania: 1 dzień 10:00-16:00
Cena: 890 zł/osoba (UWAGA! Szkolenie jest dofinansowane dla studentów studiów I i II stopnia do 25 roku życia. Cena kursu z ważną legitymacją studencką to 790 zł ! Proszę wpisać w kodzie rabatowym "studentGMP")
Uwaga promocja: dla 2-osoby z firmy -50zł, dla 3-osoby z firmy -80zł, dla 4-osoby i kolejnych -100zł
Cena szkolenia dodatkowo obejmuje:
- Materiały szkoleniowe w formie papierowej
- Świadectwo w języku polskim
- Bezpłatne konsultacje z Ekspertem w trakcie i po szkoleniu (w formie mailowej)
Termin zapisu: do 15.02.2021
CEL SZKOLENIA : Zapoznanie się z podstawowymi pojęciami z zakresu formułowania kosmetyków, opracowania etykiet, stworzenie własnych produktów w laboratorium i przeniesienie receptury na skale produkcyjną, przygotowanie niezbędnej dokumentacji.
ADRESACI SZKOLENIA:
-Osoby początkujące w technologii tworzenia kosmetyków,
-Osoby, które chcą rozpocząć własną produkcję kosmetyków,
-Osoby pracujące w firmach produkcyjnych w działach badawczo-wdrożeniowych oraz kontroli jakości,
-Osoby zainteresowane tematyką tworzenia kosmetyków.
Program szkolenia:
- Czym są kosmetyki? Historia powstawania kosmetyków.
- krótki opis produktów kosmetycznych
- przegląd firm kosmetycznych na świecie
2. Tworzenie kosmetyków – co nas inspiruje?
- tworzenie nowych serii produktów pod docelowe grupy odbiorców
- nowości w trendach kosmetycznych, przegląd rynku
3. Recepturowanie:
- surowce kosmetyczne i dostawcy - niezbędna dokumentacja,
- preparaty kosmetyczne, wymagania techniczne
- wybrane grupy surowców i ich pełnione funkcje w formulacji
- tworzenie receptur produktu kosmetycznego, technologia produkcji, zasady, założenia do produktu oraz zagrożenia wynikające z błędów recepturowych
4. Kalkulacja finansowa nowego wyrobu kosmetycznego
5. Przygotowanie do wprowadzenie kosmetyku na rynek:
-przygotowanie odpowiedniej dokumentacji oraz wykonanie niezbędnych badań dla nowego wyrobu kosmetycznego przed wprowadzeniem na rynek
- zasady tworzenia etykiet produktu kosmetycznego
6. Przeniesienie skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną:
- odpowiednie przygotowanie do wykonania produkcji
- problemy produkcyjne
- wykorzystywane maszyny w technologii produkcji kosmetyku oraz dobór odpowiedniego sprzętu do produkcji masy kosmetycznej
-nadanie numeru partii, numeru serii
7. Kontrola jakości:
-sprawdzanie przez kontrole jakości surowców, opakowań, półproduktów, produktów luzem,
- zasady zwalniania wyrobu gotowego do sprzedaży,
- metodyka badań produktu, masy kosmetycznej (stabilność, kompatybilność, lepkość, badania czystości mikrobiologicznej)
- wymogi pomieszczeń produkcyjnych
- zadania personelu ( nadzór nad odczynnikami, sprzętem kontrolno-pomiarowym, prowadzenie niezbędnej dokumentacji)
- kontrole jednostek zewnętrznych
-opracowywanie specyfikacji jakościowej (specyfikacja fizykochemiczna ,mikrobiologiczna surowców i wyrobu gotowego)
22-22.02.2021
- Online